Saturday, November 25, 2006

<3 Най-любимото ми място на света <3

Село Рибарица е с население малко над 1 000 жители, разположено е на 600 м надморска височина и е най-южното и живописно селище от Тетевенска община. Отстои на 12 км от Тетевен и на 138 км от столицата. Разположено е по поречието на река Бели Вит и притоците и в дължина 12 км и се развива като перспективно курортно селище. От 1963 год. Рибарица е обявена за планински климатичен курорт и посреща над 6 000 летуващи всяко лято. В селото са съхранени националните традиции и обичаите по посрещане на празниците.
Най-голямата забележителност на Рибарица е биосферния резерват "Царичина", включен в световната мрежа на биосферните резервати. Името на резервата е свързано с чудната легенда за царската дъщеря Тамара, излекувана от коварната болест с магията на огнено червеното омайниче, което рибарчани и до днес наричат “царичина”. От селото тръгват и най-преките туристически пътеки за билото на Стара планина и връх Вежен, където минава Европейския туристически маршрут Е-3. В Рибарица е локализиран един от местните офиси на Дирекция Национален парк "Централен Балкан". От Рибарица удобни туристически пътеки водят и до двата съседни на Царичина резервати Боатин на югозапад и Козя стена на югоизток. Селото не случайно носи името Рибарица, а бронзовата фигура на Рибарчето – символа на курорта, се вижда на една скала вдясно от пътя още на влизане в селото. От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо” и “Вежен. Истински рай за орнитолозите представлява защитената местност “Черният рът”, където може да наблюдавате разнообразие от птици.
Чарът на Рибарица са множеството пръснати из целият курорт кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и цветя, които предлагат не само тишина и спокойствие, но и възможност да се почувства автентично неповторимата селска атмосфера и домашен уют. Тук, в Рибарица традициите още са живи: старите воденици продължават да мелят, валявиците да валят пъстрите рибаришки черги, казаните да варят прочутата Рибаришка сливова ракия, сръчните домакини да правят вкусните сладка от горски плодове, майсторите животновъди да приготвят прочутото балканско саламурено сирене, сръчните ръце на майстори-занаятчии да творят красотата от вълна и дърво.

1 comment:

ImmortalLili said...

Super krasota:) a prez zimata e.. nqmam dumi kolko e krasivo