Friday, September 29, 2006

Магията на книгите

До скоро вярвах, че компютърът не е обладал напълно тийнейджърските душа и сърце. Мислех си, че книгите все още могат да се впишат в ежедневието ни. Толкова много съм грешала, че чак се учудвам на себе си.
Преди няколко дни с приятели си говорехме кой коя книга ще прочете през лятото. Оказа се, че 20% не са го записали, 30% са го хвърлили в кошчето, 48% не си бяха направили труда дори да доидат на училище и само нищожните 2% ще четат книжлета през лятото. После си спомних как на един приятел, родителите му предлагаха да му дават по 5 стотинки на прочетена страница от книга, само и само да чете. Той каза, че докато сумата не стигне 10 няма да си мръдне пръста. Абе, хора, какво толкова не ви харесва на книгите? Ами, че аз ги предпочитам 100 пъти пред филмите, защото ми позволяват да си фантазирам на воля. Мога да си разсъждавам върху съдбовни въпроси с Хамлет, да си се обясняваме с Ромео в любов, да не говорим за приключенията с капитан Немо и всичките други готини рицари, пирати и тям подобни. Не смятат, че по каквито и да било причини книгите трябва да се заместят от филмите или компютрите.
Който е чел "Властелинът на пръстените", пълното издание, ще разбере с какво съм се захванала в момента. И то не за друго, а само защото обичам мириса на хартията, цвета на мастилото и историята на Фродо Торбинс и приятелите му. Това е магията на книгата - приключение да я прочетеш!

1 comment:

ImmortalLili said...

Ima adski malko hora koito ocenqvat magiqta na knigite i kak se potapq6 v tqh i ne moje6 d gi pusne6:P za6toto samite dumi te zavoevavat i te karat da produljava6:P Adski mn se gordeq 4e edin ot tiq hora si ti? :) i mn ti blagodarq 4e me nau4i da obi4am knigite!:) LOve Ya Duske:)